いきました!^_^


View Place of Interest in a larger map

Monday, January 31, 2011

Keledek

Background Music : Love Story


Mari Deklamasi Sajak

Tajuk : Keledek
Nukilan : Katek

Keledek,
Sungguh manis isimu,
manis lagi janjimu.

Keledek,
Engkau sejenis ubi,
Tanam batang engkau bisa tumbuh,
Bagai air dicurah kedaun keledek,
Tidak meninggalkan kesan.





Keledek,
Engkau sungguh beruntung,
dimakan oleh Ah Tong,

Keledek,
dalam diam kau berisi,

Keledek,
Ketika kecil engkau comel,
bila besar,
engkau sudah pandai jalan,
dan bisa berlari-lari anak,
Pipi berjerawat dahi licin.

Sudah menjadi lumrahmu,
wahai secangkir keledek.

p/s : Bila nak Jam?

Tolong Ingatkan Aku

Hari tu tengok ulangan Juara Lagu. Ana Rafali kena 'boo' ngan audience. Yg sedih tu, selepas penganugerahan tu, kerusi dah kosong.. ish ish ish Kenapa ek?

Best apa lagu ni, melodi sedap didengar, n lirik dia pun best. boleh jadi evergreen lagu ni.. To Ana Rafali : Keep moving forward!



Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita


p/s : hari tu saya masuk hospital, saya makan pakai kaki, nurse tanya saya kenapa makan pakai kaki? SAYA LUPA!! saya lupa saya ada tangan. hehehe

Tuesday, January 25, 2011

Time To Say Goodbye



Pernah dengar tak lagu ni? Kalau perasan ada dalam iklan Ferrero Roche. Tak tahu lagu ni lagu sedih ke ape... tapi layan beb...

Time To Say Goodbye
----------------------------

Quando sono solo
Sogno all'orizzonte
E mancan le parole
Si lo so che non c'?luce
In una stanza
Quando manca il sole
Se non ci sei tu con me, con me.
Su le finestre
Mostra a tutti il mio cuore
Che hai acceso
Chiudi dentro me
La luce che
Hai incontrato per strada

Time to say goodbye
Paesi che non ho mai
Veduto e vissuto con te
Adesso si li vivro.
Con te partiro
Su navi per mari
Che io lo so
No no non esistono piu
It's time to say goodbye.

Quando sei lontana
Sogno all'orizzonte
E mancan le parole
E io si lo so
Che sei con me con me
Tu mia luna tu sei qui con me
Mio sole tu sei qui con me
Con me con me con me

Time to say goodbye
Paesi che non ho mai
Veduto e vissuto con te
Adesso si li vivro.
Con te partiro
Su navi per mari
Che io lo so
No no non esistono piu
Con te io li rivivro.
Con te partiro
Su navi per mari
Che io lo so
No no non esistono piu
Con te io li rivivro.
Con te partiro
Io con te.


English Translation
----------------------

When I'm alone
I dream on the horizon
And words fail;
Yes, I know there is no light
In a room
Where the sun is not there
If you are not with me.
At the windows
Show everyone my heart
Which you set alight;
Enclose within me
The light you
Encountered on the street.

Time to say goodbye,
To countries I never
Saw and shared with you,
Now, yes, I shall experience them,
I'll go with you
On ships across seas
Which, I know,
No, no, exist no longer;
With you I shall experience them.

When you are far away
I dream on the horizon
And words fail,
And yes, I know
That you are with me;
You, my moon, are here with me,
My sun, you are here with me.
With me, with me, with me,

Time to say goodbye,
To countries I never
Saw and shared with you,
Now, yes, I shall experience them,
I'll go with you
On ships across seas
Which, I know,
No, no, exist no longer;
With you I shall re-experience them.
I'll go with you
On ships across seas
Which, I know,
No, no, exist no longer;
With you I shall re-experience them.
I'll go with you,
I with you.

Fernandes MG Series

I'm looking for this guitars..













I really want it..




My heart palpitate seeing this guitars.. Where to find it in Malaysia?














p/s : My mom said, "Jangan nak beli benda-benda ni, kumpul duit untuk kawen"

Monday, January 24, 2011

Kawan Setia - Dj Dave

Pagi ni, dengar radio, ketika berlambak lagu-lagu cinta berkumandang di radio-radio dan menjadi siulan, tiba-tiba Radio Melaka FM memutarkan lagu ini. Pertama kali dengar terus terpaut dengan lirik lagu yang ringkas dengan mesej yang jelas.

Sukarnya mencari kawan yang setia
Yang sanggup menolong di masa kau susah
Kawan waktu senang tak payah kau cari-cari
Di mana saja mudah kau jumpa

Kawan yang setia ibarat cahaya
Menjadi penerang masa kegelapan
Dia tak tergamak biarkan engkau sendiri
Nasibmu pasti akan dibela

Pengalamanku di masa yang telah lalu
Buatku sedar tentang hidup ini
Waktuku senang ramai teman-teman dan saudara
Tapi bila aku susah mereka menjauh

Di mana agaknya dapatku temui
Kawan yang setia yang berhati suci
Sanggup membimbingku
Memberi semangat baru
Agarku dapat teruskan jalan hidup

p/s : aku ada kawan setia?

Tuesday, January 18, 2011

Uji Minda

haaa cuba tgok apa kelainan dalam blog ni?

* * * (tak da respon)

teeettt! masa dah tamat... ok tak pa i bagi peluang lagi. cuba tengok apa kelainan yang ada dalam blog ni?

* * * (masih tak ada respon)

alahai...... tak ada orang view blog aku ni ke~ {TT}

background dah tukar la... sebelum ni gambar taman, skang dah zoom out skit, keluar kerak bumi. Sebagai simbol pandangan yang luas dan jauh sempena tahun baru ni.

Ayah

Ketika kejauhan
masihku hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

terbayang ketenangan
yang selalu kau pemerkan
bagaikan tiada keresahan

walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....

Selamat Hari Lahir buat ayahanda tercinta, Ab Rahim Ab Samad, semoga dimurahkan rezki dan sentiasa sukses dalam perniagaan.

Sunday, January 16, 2011

Gaji Mengikut PNGK


Agak terkejut bila mendengar bayaran gaji majikan kepada pekerjanya adalah mengikut Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK). Maksudnya kalau PNGK semasa di universiti lebih dari atau 3.00 gaji dia lebih tinggi daripada pelajar yang mendapat PNGK 2.00.

Wajarkah?

[ngek~ ngot~ nget~ ngot~ Sound effect tape rewind]

Situasi 1 :
exam, pelajar saling tiru-meniru... dan akhirnya mendapat PNGK yang baik... hmmmm

Situasi 2 :
Teori tak sama dengan praktikal, dalam teori banyak istilah yang digunakan sehingga pelajar kadang-kala pening. Contoh, dalam networking :

Teori - "server point to router then bla... bla... bla..." (dengar macam susah)

Praktikal - cucuk wayar je pun..

Situasi 3 :
Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian, pelajar yang mendapat PNGK 3.00, tak ada la hebat mana pun bila berada di alam pekerjaan. Bila disuruh buat ni(yang berkaitan dengan apa yg dia study)... "tak tahu", bila disuruh buat tu... "hasilnya tak seperti seorang yang pernah mendapat dean list" hmmmmm...

Kesimpulannya, mengikut pendapat saya, adalah tidak wajar jika gaji dibayar mengikut PNGK. Saya yakin, tuan-tuan dan puan-puan pernah dengar "pengalaman adalah guru yang terbaik berbanding buku". Oleh itu janganlah kerana PNGK, kakitangan yang lebih berpengalaman serta performed, 'ditindas'.

p/s : Paksi teori berkadar langsung dengan paksi praktikal.

Friday, January 14, 2011

Hantu Mak Limah Mengganas

Hantu Mak Limah mengganas di kantor.

MITC - 12 Januari, Hantu Mak Limah telah mengganas di kantor tanpa disedari oleh Upin, Ipin dan Badrol yang sedang asyik leka dengan kecanggihan komputer.

Thursday, January 13, 2011

Orang Melaka

Setiap negeri di Malaysia, masing-masing ada identiti tersendiri, dari segi budaya, percakapan, pergaulan dan bermacam-macam lagi.

Misalnya, loghat perbualan seharian, dapat di bezakan loghat masyarakat di Utara Malaysia dan di Selatan Malaysia.

Contoh 1 :

1. Ayat biasa :
- Ular melingkar diatas pagar.

2. Loghat utara :
- Ulaq melingkaq ataih pagaq (macam tu kot eja die...)

3. Loghat Melaka :
- Ulau melingkau atas pagau.

Seperti di Melaka, mana-mana perkataan yang berakhir dengan huruf 'ar', akan ditukar menjadi 'au'. Nama orang pun akan ditukar sama, seperti Omar menjadi Omau, Jaafar menjadi Jaapau, dsb. Nama-nama benda seperti, seluar menjadi seluau, besar menjadi besau, keluar menjadi keluau dsb.

Uji minda :

1. Kata Akar :
- Lancar. (dalam bahasa inggeris : Launch, boleh juga disebut 'lunch' :-p)

2. Di Utara disebut :
- Lancaq

3. Di Perak :
- Lanco

4. Di Melaka :
- . . . (haaaaa korang yang cakap.. abang tak cakap... hihihih)

Tuesday, January 4, 2011

2011

Selamat Tahun Baru!

Happy New Year!

あけましておめでとう!


Azam tahun lepas telah pun ditunaikan, iaitu mendapat seorang teman istimewa ehem3 hehehe.. so azam tahun ni ialah.......

KURUS!

p/s : saje warnakan hijau, sempena Melaka Maju 2010 bertemakan, Bandar Teknologi Hijau.