いきました!^_^


View Place of Interest in a larger map

Tuesday, November 16, 2010

Amethyst

It's been a long while I didn't post my favorite song. Here is song from Violet UK, originally written and arranged from Yoshiki (X Japan Drummer, Pianist, Musician, Composer).

Amethyst

You are only a whisper away
But I can’t touch your heart
If the words aren’t enough to bet your soul
I’ll give you the moon

You are always shining sun or rain
Like a violet stone
I close my eyes but you never fade
But you never disappear

I feel alone
Can’t you see me standing on the verge of blue?
I’ll be watching all the stars till they are gone
Should I know nothing could make me kiss you less?

Oh I’ll be waiting for you to tell me what is love
I don’t know how to be loved, how to be by your side
Morning lights shine in my room
I’m holding dreams of you
It may take no less than this pain
But I can’t stop loving you

Feel my heart
You have never know that you have all of me
Every time I see you I’m falling in love
I can live or I can’t live without you

Oh I’ll be waiting for you to tell me what is love
I don’t know how to be loved, how to be by your side
Morning lights shine in my room
I’m holding dreams of you
It may take no less than my life
But I can’t stop loving you

p/s : Yoshiki's melody and lyrics arrangement... really touch my heart...

Monday, November 15, 2010

ArcGIS

Recently I'm plotting over 36,000 accident data from 2007 to June 2010.

By using access database there are no problem in combining 2 or more databases(simple copy and paste). The problem is after combining two or more databases, run arcGIS, only several data will appear if we 'zoom in'. However if we 'zoom out' all of the data will appear, but some of them can't be edited.

For example:
1. 2 person plotting data. Abu and Ali
2. Ali said "we have to send data to client, lets compile it".
3. "Sure~" Abu said.
4. Then Ali take database from Abu, and combine it into Ali database.
5. When Ali run ArcGIS, only Ali's data appear. Abu data hidden, only appear if we 'zoom out', but can't be edited.

The problem is simple, but it's quite difficult to find the solution. I use Selection -> Select by attribute, Success! all hidden data can be selected. But still can't be edited... and I tried to find it in the internet but... T_T.

So how to solve this problem?

I found the solution,

1. first fill any easy-recognize data into one of the field in secondary database, in this example, secondary database is Abu.
2. i put one dummy field, for example 'Status'. Then insert the value, for example we insert 'H'. Then save the Access database.
3. copy secondary database into primary database. ensure primary database got same column with secondary database.
4. in ArcGIS, use 'Binocular' symbol to find secondary database that we rename 'Status' field with 'H'. Then click on 'Find All'. Data will be listed.
5. Select All data listed. Then 'Right Click' -> click on 'select attribute'.
6. Then you can see all hidden data is highlighted.
7. This time you can edit the data.
8. for me, i'll move the data plot a bit, then I move back the data at their original place.
9. DONE. now you can see all of the data.

Additional info : 'Long Binary Data' field keep the plot position.

Tuesday, November 2, 2010

Software Testing

http://www.mstb.org/

Pada 18 - 19 Oktober yang lepas, saya berpeluang untuk mengikuti satu persidangan Software Testing. Alhamdulillah, dapat berjumpa dan kenal dengan orang-oang yang sama dalam bidang IT. Selain dari bertukar cerita dan perniagaan, saya bertanya, pendapat mereka tentang Software Testing di Malaysia, sejauh mana relevannya usaha untuk mewujudkan Software Testing di Malaysia ini memandangkan mereka sudah hampir 20 tahun berkecimpung di dalam bidang IT.

Mereka berpendapat bahawa Software Testing di Malaysia seolah-olah tidak relevan dan mereka seolah-olah menyatakan bahawa, Software Testing tak ada pun tak apa. Kenapa? Salah satu jawapan yang paling rasional ialah, TRUST.

Apabila sesuatu sistem itu di hantar untuk diuji, pelbagai perkara boleh berlaku. Salah satunya ialah pencurian source code. Kronologinya ialah, selepas pihak yang menjalankan Software Testing mendapat source code, mereka akan copy, dan tukar antaramuka(interface) sistem itu sehingga nampak sistem itu adalah miliknya, kemudian menjualnya di pasaran dan boleh menyebabkan pihak pertama rugi.

Persoalannya, bagaimanakah untuk menjadikan Software Testing berjaya, diterima dan dikenali oleh semua golongan masyarakat di Malaysia?

Monday, November 1, 2010

Senang Tidak Semestinya Cepat

Ramai yang beranggapan bahawa, sesuatu kerja yang mudah itu dapat diselesaikan dalam masa yang singkat. Bagi penulis, ianya benar jika kerja itu dibawah lingkungan 10-20 kerja. Jika kerja senang itu berjumlah 36,000 - sebulan pun belum tentu dapat menyiapkan kerja itu.

Samalah juga seperti gandum, 1 kg gandum mudah sahaja untuk dibawa kemana-mana, bagaimana pula 36,000 kg gandum?

itu pun nak kena ajar... -_-'

yang ni alien buat...

Cuci Mata (part 2)

Noni
Location : Taman CUEPACS



Admirer
Location : Melaka


BTN Kundasang
Location : Kundasang, Sabah


Happy
Location : Jalan Daing Tawi, Telok Mas



Holiday
Location : Ecopark, Bukit Merah Laketown Resort, Perak


Chill
From left : Safwan, Me, Alif, Shafie, Asyraf
Location : Leisure Farm, Gelang Patah


Choy~
From Left : Safwan, Chapopole, Sofiya, Yat, Ira, Me
Location : Pangkor Island, Perak


Back from left : Razak, Hanafi, Aizuddin, Aus, Sze Bee, Jill
Front from left : Karthiyani, Elangkoh, Azhim, Kah Wai, Me
Location : Osaka University


From Left : Razak, Hanafi, Sze Bee, Aizuddin, Elangkoh, Jill, Karthiyani, Azhim, Me, Kah Wai
Location : Osaka University


In the photo : Aus, Hanafi, Razak, Me, Sze Bee, Kah Wai, Aizuddin, Elangkoh
Location : Asakusa


to be continue... ^^

X JAPAN - Art Of Life

Tiada kata-kata yang dapat kuungkapkan apabila melihat sticker ini.

Macam-macam perasaan bercampur baur, menyirap pun ada.
Mungkin Amar nak kena pepah dengan aku. Sebelum aku jeling ko...(speechless) nasib baik ko dah bagi baki sticker tu kat aku hahahaha XD

Cadangnya, tak nak letak sticker dulu... tunggu la bila kereta dah agak lusuh, baru a letak sticker... see how first... tapi memang nak letak something kat belakang kereta. Tunggu...................... ^^

Good Boy... Good Tray... hahahaha XD

Situasi Dari Kisah Benar

Situasi Pertama :

A : Ada projek untuk kau.

B : Cool, projek apa tu?

A : Ala, projek biasa-biasa je, nak tolong orang kita. Projek RM100,000 beb.

B : Wow, banyak tu...

A : Ok, skang ni ko siapkan kertas kerja. Jangan risau, confirm ko mesti dapat punya. Once ko dah masuk projek ni, ko dah ada tapak kat tempat tu, nanti, macam-macam projek ko boleh dapat.

B : Ok, Thank you, thank you..

A : Bahagian aku 50%.

B : Kawan-kawan punya pasal, apa ada hal.. nanti ada apa-apa projek nanti, ko sub je kat aku. (Dengan harapan akan dijaga oleh A untuk mendapatkan lebih projek lagi pada masa akan datang)

A : Takde hal la..

Setelah projek mendapat kelulusan, belum pun sempat projek dimulakan..

A : Mana bahagian aku?

B : ??!!!.. (...Hotak kau...)

Adakah ini adalah salah satu bentuk RASUAH?!!

Makan suap (Gambar Hiasan)


Ramai yang dah kena, dan mereka sentiasa memerhati, jangan sampai aduan dibuat dan anda tertangkap.

p/s : penulis teringat salah-satu komen kenalan di Facebook "Berhati-hati dengan pegawai kerajaan perasuah".