いきました!^_^


View Place of Interest in a larger map

Tuesday, February 16, 2010

Teka Teki (Part 1)

Teka-teki merupakan salah satu adat masyarakat melayu sejak dahulu lagi. Tujuannya adalah untuk berhibur di samping menguji ketajaman minda peserta.

Antara teka-teki yang popular hingga kehari ini ialah,

Dalam banyak-banyak binatang, binatang apa keris di kaki?
jawapannya : ayam.
Contoh teka-teki lain yang popular ialah,
Dalam banyak-banyak sotong, sotong apa tulangnya satu?
jawapannya : err... jawapan dah terkantoi.. ^^V
Dari meja penulis : Teringat kenangan bersama arwah atuk (Ab Samad Abdullah), setiap kali balik kampung, terus ke bilik atuk, tanya teka-teki baru. Dan dari situlah macam-macam teka-teki saya dapat. Salah-satunya yang masih segar dalam ingatan:
Ayam putih lompat pagar
jawapannya : air ludah
Semoga roh atuk Samad, sentiasa di cucuri rahmat dan ditempatkan di syurga bersama-sama golongan orang yang beriman..
saya juga nak ambil kesempatan ini berkongsi teka-teki, hehe...
Bila kita tutup pintu, dia perlahan,
Bila kita buka pintu, dia laju,
apa dia
?
pembayangnya, 'tak boleh dilihat, tapi ada'... Selamat mencuba!

32 comments:

Awan said...

pintu rezeki..huhu

M Saufi A R said...

lagi sikit nak betul.. sila cuba lagi :-)

Awan said...

clue len plezz..huhu

M Saufi A R said...

digemari oleh muda-mudi

Awan said...

ehem2...pintu hati...:P

M Saufi A R said...

sikit lagi nak betul.. sila cuba lagi.. hehe

Awan said...

asyik ckit je..ntah btol ntah x..huhu..ade kne mngene ngn pintu ka???

M Saufi A R said...

ada sebab pintu la dia jadi laju atau perlahan..

Awan said...

adoi ssh la..bgtau la jwpn..haha

M Saufi A R said...

jika belum ada yg dapat menjawabnya, jawapan akan dberi pada post Teka-teki (part 2) akan datang. Harap maklum XD

SA said...

aku tahu jawapan dia, jawapan dia Belon.....
ha ha ha

M Saufi A R said...

orang muda suka belon ke? kanak-kanak yang suka belon..

pink_butterfly said...

jawapannya pintu taubat..

hehe...

btul x?

M Saufi A R said...

erk.. i don't think semua muda-mudi suka pintu taubat.. hehe cubaan yang bagus! teruskan dan tingkatkan usaha!

Awan said...

jwnpn die angin kn2???

M Saufi A R said...

erm... orang tua pun suka angin.. hampir tepat.. sila cuba lagi ;-)

Awan said...

jwpn die cinta

M Saufi A R said...

adeih.... mana ada kaitan cinta ngan pintu.. huhu

Awan said...

msti pin2 laptop ni..haha..

M Saufi A R said...

hahahaaha! mcm nak terkene jawapan dia, sket lagi.. ada kaitan ngan teknologi gak

Awan said...

volume kat earphone mp3 ke,mp4 kn2???

M Saufi A R said...

cuba lagi.. masih dalam skop teknologi.. hehe

Awan said...

handphone

M Saufi A R said...

err.. apa kaitan handphone ngan laju n perlahan??

Awan said...

ntah tp handphone la..hahah..yg bukak ttup 2

M Saufi A R said...

adeih... salah 3X
cuba lagi,
pembayang : teknologi, disukai muda-mudi, ada kaitan ngan pintu, ada kaitan laju dan perlahan..

Awan said...

volume

M Saufi A R said...

hehehe bagus awan ni.. tak mengenal erti putus asa.. hehe

Awan said...

haha..saje nk memenuhkan ruang..btol x jwpn???

M Saufi A R said...

belum betul lagi... teruskan usaha, tingkat kan prestasi

Awan said...

jwpn die wireless

M Saufi A R said...

ahahahahaha!!! kali ni dah nak betul.. tapi skit je lagi..