いきました!^_^


View Place of Interest in a larger map

Thursday, January 28, 2010

Mulakan Hidup Yang Baru


Selepas satu, satu lagi kekecewaan menimpa, dimanakah silapnya? Akhirnya saya mengambil keputusan untuk memulakan hidup baru, just forget all the past although i know it's very hard to forget...

'Hirosue', you special, i wont forget you forever :-)

Red Hill Laketown Resort

23-24 Januari, saya telah meluangkan masa bersama rakan-rakan Universiti di Bukit Merah Laketown Resort.

Perancangan awal telah dibuat oleh gang Utara dan Saudara Asyraf A.K.A Chapopole. Pada mulanya perancangan awal, saya akan menginap di rumah chapo pada hari jumaat itu, 22 Jan, kemudian berangkat ke Perak sebelah paginya. Tetapi, kita hanya merancang, Allah juga yang menentukan. Jumaat itu saya tidak dapat ke rumah Chapo kerana, tiada orang dapat menghantar saya ke Melaka Central (MC). Pada mulanya, saya terpaksa membatalkan hasrat saya untuk menyertai mereka, tetapi apabila minda saya sudah ditetapkan untuk pergi perak waktu itu, memang tidak dapat diubah, jika diubah saya akan melular keesokan harinya tanpa tujuan..

Keesokannya, saya berangkat awal pagi selepas Subuh selepas hantar adik ke sekolah, sy terus ke MC, tiba di MC sy telah diuji lagi sekali, Tiket bas sudah habis, terpaksa tunggu tiket bas jam berikutnya. Saya telefon Chapo menceritakan segalanya, alhamdulillah Chapo cakap "Oraite.." walaupun menyedari yang saya akan lambat sampai ke Perak, tetapi saya gagahkan juga langkah ini.

Tiba di Seremban, saya terkejut sekejap, Terminal 2??? kenapakah? mesti perjalan kaan menjadi lagi lambat, selepas bertanya kepada pemandu bas itu, kemana harus saya pergi selepas itu, saya terus ke Transit bas untuk ke Terminal 1. ngam, ngam sampai je kat tempat parking bas berkenaan, bas pun sampai, selepas menunggu penumpang yang lain turun, saya terus naik bas, apa lagi terus kena sound ngan pemandu india tu, "WEI, tak nampak ka bas baru sampai?". ermm... tukar 'aku' plak la.. hehe aku blur sekejap.. then if bas baru sampai.. apa salahnya naik terus.. rupanya, dia nak berehat, tak kisah la nak berehat, tapi tak ada bahasa langsung, mentang-mentang la bas transit tu free. dalam menunggu masa bas untuk bergerak, sy terfikir, bas transit ni satu je ke? agak lama saya menunggu, hampir setengah jam. Kemudian baru la pemandu itu datang.

ketika itu, sy berkenalan dengan seorang... cina?? sy berbual dengan dia, slang dia cakap melayu sama seperti cina bertutur bahasa melayu. Tiba di Terminal 1, sy terus ke stesen KTM, beli tiket ke Nilai. dalam perjalanan, saya berbual lagi dengan nya, dan kami berbual seperti biasa, antara perbualan kami ialah bertanya nama, nama dia Lok, dia tambah lagi "kalau buka locker ingat saya..", hehehe.. kemudian saya beri kad kerja saya kepadanya. kemudian kami berbual lagi, dia memberitahu sy, sempena Tahun Baru Cina dia akan pulng ke Vietnam, dari situ saya tahu yang Lok adalah warga Vietnam. Dia juga menceritakan sedikit pengalaman nya, dia dan kawan-kawannya datang kesini, 10 orang semuanya, tetapi yg masih belajar dalam 2,3 orang sahaja, yang lain 'berjalan-jalan'. erm... aku hanya ketawa sahaja. faham..

kemudian tiba di Nilai, saudara Chapo mengambil saya, dan kami ke rumah Musslim, seterusnya kami terus ke Perak.. pengalaman di Perak walaupun 2 hari, sangat bermakna, make some new friends and i'm really happy.. ^^V SHIAWASE DESU!!

Thursday, January 21, 2010

Tips Dari PDRM Untuk Dikongsi Bersama

TIPS BERGUNA dari PDRM

[Tips menghalang kecurian seperti yang diberi oleh Polis DiRaja Malaysia ]
(1) Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka
mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).
(2) Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum
tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis
mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk
melindungi diri mereka).
(3) Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada
tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip
tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah
menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan
Petaling Jaya).
(4) Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di
waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.
(5) Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama ...).
(6) Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, in case terjaga tengah malam,
cuba on and off kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita
sentiasa alert).
(7) Tekan button merah alarm kereta anda jika anda suspect pencuri sudah
masuk ke dalam rumah.
(8) Sekiranya terlihat orang-orang yang agak aneh dan asing di kawasan
rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya naik
motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka,
mereka akan menundukkan kepala).
(9) Pesan kepada jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah kita
dan mengaku saudara kita bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan
benarkan, beri nombor telefor pejabat anda kepada jiran supaya mereka
boleh double check dengan kita.
(10) Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan
juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu
extension dalam bilek tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan
kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.
(11) Adakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis kawasan anda,
bomba kawasan anda, 999 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini
disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. Ini
memudahkan anda membuat panggilan telefon.
(12) Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau
automatik alarm.
(13) Lampu porch & lampu belakang rumah sepatutnya terpasang secara
automatik bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi bercuti.
(14) Kalau cuti lama, pesan jiran kutip surat-surat dalam peti surat .
Peti surat yang penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.
(15) Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari
Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di
kawasan anda.
(16) Kereta Proton adalah paling mudah dicuri. Kalau kereta anda brand
new, sekurang-kurangnya anda perlu lock gear & steering sebelum tidur
(Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi akan berjaya melambatkan pencuri).
(17) Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci
dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda
perlu ada kunci pendua in case berlaku kebakaran.
(18) Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda
buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.
(19) Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap
bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada
jiran yang kita kenal rapat.
(20) Kalau sewa rumah baru pastikan anda tukar padlock baru, mana tau
bekas-bekas penyewa lama simpan kunci pendua.
(21) Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.
(22) Pastikan keadaan selamat sebelum buka pintu rumah (Tak kira siang
atau malam, terutamanya balik lepas 11:00lam).

Source - Bukit Aman PDRM - received from Shaliza Shuieb AFFIN Bank.

Dari meja penulis : diharapkan perkara ini dapat dikongsi bersama, ini hanya ikhtiar kita dari mengelakkan diri dari kecurian dan perkara yang tidak diinginkan. Secara peribadi saya berpendapat, jika pencuri membaca artikel ini, mungkin mereka juga akan cuba mencari ikhtiar lain untuk mencuri. KENAPA?? kalau dah nama pencuri, kita letak pagar pun dia boleh lompat masuk. Sekadar ikhtiar. Penulis juga pernah mengalami kecurian ketika menuntut di Universiti tempatan. Antara barang-barang ang hilang ialah, komputer riba, pemain cakera padat(Sony Walkman), pendrive, & topi. Kes berlaku pada 31 Ogos 2006. Pengalaman pahit yang tidak dapat dilupakan... Mungkin ada diantara pembaca pernah mengalami kecurian, atau ada cerita untuk dikongsi bersama-sama dan juga nasihat...

Cantik, Menarik, Tertarik, Kau Memang Da Bomb!

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh
wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kpd wanita dan
tidak menjaga amanah itu.. Mereka ialah:

1. Ayahnya


Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik keneraka oleh anaknya. (p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat? ..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahanam.)

2. Suaminya


Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia?Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya


Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak. (p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas...kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya


Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka. (p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu....nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa...selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka.....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S.W.T; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu..."

Dari meja penulis : pernah suatu masa dahulu, seorang pak cik menasihati saya supaya mencari wanita yang solehah, berpendidikan agama, untuk kesenangan kita pada masa akan datang, kemudian dia memberi contoh, kalau kita nak kahwin lagi, senang dapat izin, sebab dia memahami dan patuh pada kehendak suami.. hehehe.. ke situ plak..

Tuesday, January 19, 2010

Jadikan Bersukan Amalan Hidup kita

"Badan Sembab, Otak Lembab"

Mungkin anda pernah mendengar ungkapan diatas, apabila kita menjadi malas, tidak melakukan aktiviti-aktiviti yang cergas, tanpa kita sedari kita akan menjadi semakin lambat dalam setiap tindakan kita, kita juga akan menjadi kurang peka pada persekitaran.

Oleh itu, adalah sangat digalakkan kita menjalankan aktiviti-aktiviti yang cergas, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selama 20 minit.

Pendapat peribadi : memang penulis sudah lama tak bersenam, natijahnya 56kg tertera diatas penimbang, dengan tinggi 156cm. Antara perubahan-perubahan yang dapat dirasai ialah, degupan jantung yang berbeza dari dulu, lambat berfikir, kaki rasa berat dan dapat pakai seluar baru. :-)

Selamat Ulangtahun Ayahanda


Happy Birthday Dad..


たんじょうびおめでとう!


Selamat Ulangtahun Ayahanda,


Selama 24 tahun kita bersama, pelbagai cabaran kita lalui bersama, sesungguhnya ayah adalah insan yang paling saya kagumi, mempunyai kesabaran yang tinggi dalam menyara keluarga, dan mendidik anak-anak supaya menjadi insan yang berguna.


Anak mu ini selalu berantakan denganmu dan seolah-olah tidak pernah ada tolak ansur dengan ayah. Sebenarnya, anakmu ini sangat mencintai mu ayah. Ayah telah menjadi contoh dan teladan kepada ku dalam memupuk sifat sabar yang tinggi.


Terima Kasih ayah,


"anakmu ini tidak berharta untuk memberikan segunung emas sebagai membalas jasa mu, sesungguhnya jasa yang telah ayah curahkan takkan terbalas sampai bila-bila walau dibalas dengan nyawa sekalipun, restuilah dan pandulah perjuangan anak mu ini dalam membina hidup baru..."

I Love You..

Sunday, January 17, 2010

Berakhirnya Riwayat Seekor Lembu

Lembu died in peace around 3-4 A.M from something cat decease, verterinar said it was cat virus, he did't tell us what is exactly cat virus.

I'll be missing you...

Saturday, January 16, 2010

Art of Life


Art of life is a 29 minutes song, performed by X Japan. I like the lyric and the music too.. at first it's hard to listen because of it's lenght, but after spend some time to listen to the song, it really touch my heart.

more information...



Art of Life Lyrics

Desert Rose
Why do you live alone
If you are sad
I'll make you leave this life
Are you white, blue or bloody red
All I can see is drowning in cold grey sand

The winds of time
You knock me to the ground
I'm dying of thirst
I wanna run away
I don't know how to set me free to live
My mind cries out feeling pain

I've been roaming to find myself
How long have I been feeling endless hurt
Falling down, rain flows into my heart
In the pain I'm waiting for you

Can't go back
No place to go back to
Life is lost, Flowers fall
If it's all dreams
Now wake me up
If it's all real
Just kill me

I'm making the wall inside my heart
I don't wanna let my emotions get out
It scares me to look at the world
Don't want to find myself lost in your eyes
I tried to drown my past in grey
I never wanna feel more pain
Ran away from you without saying any words
What I don't wanna lose is love

Through my eyes
Time goes by like tears
My emotion's losing the color of life
Kill my heart
Release all my pain
I'm shouting out louder
Insanity takes hold over me
Turning away from the wall
Nothing I can see
The scream deep inside
reflecting another person in my heart
He calls me from within
"All existence you see before you
must be wiped out :Dream, Reality, Memories,and Yourself"

I begin to lose control of myself
My lust is so blind, destroys my mind
Nobody can stop my turning to madness
No matter how you try to hold me in your heart
Why do you wanna raise these walls
I don't know the meaning of hatred
My brain gets blown away hearing words of lies
I only want to hold your love

Stab the dolls filled with hate
Wash yourself with their blood
Drive into the raging current of time
Swing your murderous weapon into the belly"the earth"Shout and start creating confusion
Shed your blood for pleasure
And what? For love?What am I supposed to do?

I believe in the madness called "Now"
Past and future prison my heart
Time is blind
But I wanna trace my love
on the wall of time, over pain in my heart
Art of life
Insane blade stabbing dreams
Try to break all truth now
But I can't heal this broken heart in pain
Cannot start to live, Cannot end my life
Keep on cry
Close my eyes
Time breathes I can hear
All love and sadness
melt in my heartDry my tears
Wipe my bloody faceI wanna feel me living my life
outside my walls

You can't draw a picture of yesterday, so
You're painting your heart with your blood
You can't say "No"
Only turning the wheel of time
with a rope around your neck
You build a wall of morality and take a breathfrom between the bricks
You make up imaginary enemies and are chased by them
You're trying to commit suicide
You're satisfied with your prologue
Now you're painting your first chapter black
You are putting the scraps of life together
and trying to make an asylum for yourself
You're hitting a bell at the edge of the stageand
You are trying to kill me

I believe in the madness called "Now"
Time goes flowing, breaking my heart
Wanna live
Can't let my heart kill myself
Still I haven't found what I'm looking for
Art of lifeI try to stop myself
But my heart goes to destroy the truth
Tell me why
I want the meaning of my life
Do I try to live, Do I try to love
in my dream

I'm breaking the wall inside my heart
I just wanna let my emotions get out
Nobody can stop
I'm running to freedom
No matter how you try to hold me in your world
Like a doll carried by the flow of time
I sacrificed the present moment for the future
I was in chains of memory half-blinded
Losing my heart, walking in the sea of dreams
Close my eyesRose breathes I can hear
All love and sadness melt in my heart
Dry my tearsWipe my bloody face
I wanna feel me living my life
outside my mind
Dreams can make me mad
I can't leave my dream
I can't stop myself
Don't know what I am
What lies are truth?
What truths are lies?

I believe in the madness called "Now"
Time goes flowing,
breaking my heart
Wanna live
Can't let my heart kill myself
Still I haven't found what I'm looking for
Art of life
I try to stop myself
But my heart goes to destroy the truth
Tell me why
I want the meaning of my life
Do I try to live? Do I try to love?
Art of life
An Eternal Bleeding heart
You never wanna breathe your last
Wanna live
Can't let my heart kill myself
Still I'm feeling for
A Rose is breathing love
in my life

OPENING


Today, i create my blog to share something, or anything interesting with readers. I would like to share anything that occured or experienced arround me.


Sharing is awesome!!


Regards,

M Saufi A R