いきました!^_^


View Place of Interest in a larger map

Tuesday, December 21, 2010

Cinta Kristal


Sinar matamu bagai api menyambar
Haruskah engkau dan aku sama
Bara restu cintamu aku terpandang
Oleh pancaran jernih cinta kristal

Kini aku terlontar ke dasar cintamu suci
Kini aku mengenal akan kepastian
Agungnya cintamu
Hangat membakar panas membara

Mentari cintaku ini jangan dipadamkan
Jika terpadam fanalah harapan

Kasih tunjukkan aku murni cintamu kasih
Biar aku ilhamkan akan kesucian
Kasih dan cintamu
Terus memancar terus membara

Jangan padamkan mentari cinta
Jangan padamkan jernih cinta kristal
Bawa ku pulang

p/s : i will always love you..

Friday, December 17, 2010

Menjana Kecermelangan Untuk Masa Hadapan

Bengkel Program Bijak Sifir Alif
Lokasi gambar : Japerun Telok Mas
Nota : Dirasmikan oleh YB Datuk Latif








Lebih dari 10,000 orang pelajar termasuk ibubapa dan guru telah menghadiri bengkel ini dan telah mendapat respon yang positif dan permintaan supaya program ini diadakan lagi pada masa akan datang.

Kini Program Bijak Sifir Alif akan diadakan berdekatan kawasan anda.

DAFTAR segera! jangan sia-siakan masa cuti sekolah anak anda.

Tuesday, December 14, 2010

Taiji

"On August 14 and 15, 2010, the band performed a two-day show at Nissan Stadium, the largest stadium in Japan. It was reported that over 100,000 fans attended the two shows with some estimates as high as 140,000 in attendance. Taiji played the song "X" as a guest at the concert." - taken from wikipedia

It's December, i'm late already.. hehehehe

From left : Taiji, Yoshiki, Toshi

it's a pleasure to watch them performing "VOICELESS SCREAMING" again :-)

CAN'T WAIT!

Teamwork

Bagaimanakah sesebuah kumpulan itu berjaya dengan sukses?

Sesebuah kumpulan itu telah berjaya meletakkan sebelah kaki mereka di dalam linkungan 'sukses' jika setiap ahlinya tahu peranan masing-masing dan menjalankan tugas mereka dengan amanah dan penuh rasa tanggungjawab, bukanlah hanya bekerja sambil lewa dan membiarkan tanggungjawab mereka di pikul oleh ahli yang lain yang dikategorikan sebagai 'boleh buat kerja' atau 'lebih pandai' atau 'buat kerja lebih cepat'. Setiap ahli seharusnya memainkan peranan masing-masing dengan bersungguh-sungguh dan memberi respon hasil kerja dalam masa yang telah ditetapkan atau lebih cepat lagi atau sekurang2 kurangnya dapat meberikan hasil kerja yang memuaskan hati.


Memang benar tiada manusia yang sempurna, tapi tak mustahil untuk insan normal, berpemikiran waras dan bertanggungjawab, memberikan yang terbaik dalam melaksanakan tugas.

p/s : mengharap pada yang boleh diharap...

Raihan - Iman Mutiara

Iman adalah mutiara
Di dalam hati manusia
Yang meyakini Allah
Maha Esa, Maha Kuasa

Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagaimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual-beli
Ia tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau berentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

Jika tidak kembali pada Allah

Friday, December 3, 2010

Melaka Bakal Tuan Rumah Persidangan Tandas Sedunia


"Melaka memiliki sistem pengurusan tandas yang teratur dan baik sekali.
Kami cukup berpuas hati engan apa yang kami lihat,
sekaligus mencerminkan
kesungguhan Kerajaan Melaka
dalam menjaga kebersihan tandas serta bilik air"
- Presiden Pertubuhan Tandas Sedunia (WTA) Cho Yong Ee.

p/s : Tak sangka tarikh hari lahir penulis sama dengan tarikh hari tandas sedunia. What a coincidence, i'm proud.. -.-'

Wednesday, December 1, 2010

Detik Bersama

Indahnya detik bersama
Kau melukis warna mimpi hatiku
Hanya kau yang aku tunggu-tunggu
Biarkan aku bersama mu
Biarkan aku terlena dalam dakapan mu
Hanya kau yang slalu aku rindu

Dalam tidurku terjaga,
Impikan kasihmu bersamaku
Terlena daku kembali,kau pulang padaku
Kehadiranmu kan membawa erti rindu

Disini bermulanya detik bersama
Kau melafazkan rindu dan kata bahgia
Kau bawa ku ke awan yang tinggi
Kau bertahta dihati
Detik bersama…

Katakan saja nalurimu
Bawalah daku menemanimu
Membelai jiwa manismu
Hanya kau yang selalu aku tunggu

Ingin aku menatap wajahmu
Takkan ku lepaskan peluang bersama slamanya
Hanya kau yang slalu aku rindu

Ingin aku dibelaimu
Ingin aku bersamamu
Tak inginku kehilangan dirimu

Dalam tidurku terjaga
Impikan kasehmu bersamaku
Terlena daku kembali
Kau pulang padaku
Kehadiranmu kan membawa erti rindu


p/s : kalau korang ckp aku tengah angau... jawapannya... auk...

Tuesday, November 16, 2010

Amethyst

It's been a long while I didn't post my favorite song. Here is song from Violet UK, originally written and arranged from Yoshiki (X Japan Drummer, Pianist, Musician, Composer).

Amethyst

You are only a whisper away
But I can’t touch your heart
If the words aren’t enough to bet your soul
I’ll give you the moon

You are always shining sun or rain
Like a violet stone
I close my eyes but you never fade
But you never disappear

I feel alone
Can’t you see me standing on the verge of blue?
I’ll be watching all the stars till they are gone
Should I know nothing could make me kiss you less?

Oh I’ll be waiting for you to tell me what is love
I don’t know how to be loved, how to be by your side
Morning lights shine in my room
I’m holding dreams of you
It may take no less than this pain
But I can’t stop loving you

Feel my heart
You have never know that you have all of me
Every time I see you I’m falling in love
I can live or I can’t live without you

Oh I’ll be waiting for you to tell me what is love
I don’t know how to be loved, how to be by your side
Morning lights shine in my room
I’m holding dreams of you
It may take no less than my life
But I can’t stop loving you

p/s : Yoshiki's melody and lyrics arrangement... really touch my heart...

Monday, November 15, 2010

ArcGIS

Recently I'm plotting over 36,000 accident data from 2007 to June 2010.

By using access database there are no problem in combining 2 or more databases(simple copy and paste). The problem is after combining two or more databases, run arcGIS, only several data will appear if we 'zoom in'. However if we 'zoom out' all of the data will appear, but some of them can't be edited.

For example:
1. 2 person plotting data. Abu and Ali
2. Ali said "we have to send data to client, lets compile it".
3. "Sure~" Abu said.
4. Then Ali take database from Abu, and combine it into Ali database.
5. When Ali run ArcGIS, only Ali's data appear. Abu data hidden, only appear if we 'zoom out', but can't be edited.

The problem is simple, but it's quite difficult to find the solution. I use Selection -> Select by attribute, Success! all hidden data can be selected. But still can't be edited... and I tried to find it in the internet but... T_T.

So how to solve this problem?

I found the solution,

1. first fill any easy-recognize data into one of the field in secondary database, in this example, secondary database is Abu.
2. i put one dummy field, for example 'Status'. Then insert the value, for example we insert 'H'. Then save the Access database.
3. copy secondary database into primary database. ensure primary database got same column with secondary database.
4. in ArcGIS, use 'Binocular' symbol to find secondary database that we rename 'Status' field with 'H'. Then click on 'Find All'. Data will be listed.
5. Select All data listed. Then 'Right Click' -> click on 'select attribute'.
6. Then you can see all hidden data is highlighted.
7. This time you can edit the data.
8. for me, i'll move the data plot a bit, then I move back the data at their original place.
9. DONE. now you can see all of the data.

Additional info : 'Long Binary Data' field keep the plot position.

Tuesday, November 2, 2010

Software Testing

http://www.mstb.org/

Pada 18 - 19 Oktober yang lepas, saya berpeluang untuk mengikuti satu persidangan Software Testing. Alhamdulillah, dapat berjumpa dan kenal dengan orang-oang yang sama dalam bidang IT. Selain dari bertukar cerita dan perniagaan, saya bertanya, pendapat mereka tentang Software Testing di Malaysia, sejauh mana relevannya usaha untuk mewujudkan Software Testing di Malaysia ini memandangkan mereka sudah hampir 20 tahun berkecimpung di dalam bidang IT.

Mereka berpendapat bahawa Software Testing di Malaysia seolah-olah tidak relevan dan mereka seolah-olah menyatakan bahawa, Software Testing tak ada pun tak apa. Kenapa? Salah satu jawapan yang paling rasional ialah, TRUST.

Apabila sesuatu sistem itu di hantar untuk diuji, pelbagai perkara boleh berlaku. Salah satunya ialah pencurian source code. Kronologinya ialah, selepas pihak yang menjalankan Software Testing mendapat source code, mereka akan copy, dan tukar antaramuka(interface) sistem itu sehingga nampak sistem itu adalah miliknya, kemudian menjualnya di pasaran dan boleh menyebabkan pihak pertama rugi.

Persoalannya, bagaimanakah untuk menjadikan Software Testing berjaya, diterima dan dikenali oleh semua golongan masyarakat di Malaysia?

Monday, November 1, 2010

Senang Tidak Semestinya Cepat

Ramai yang beranggapan bahawa, sesuatu kerja yang mudah itu dapat diselesaikan dalam masa yang singkat. Bagi penulis, ianya benar jika kerja itu dibawah lingkungan 10-20 kerja. Jika kerja senang itu berjumlah 36,000 - sebulan pun belum tentu dapat menyiapkan kerja itu.

Samalah juga seperti gandum, 1 kg gandum mudah sahaja untuk dibawa kemana-mana, bagaimana pula 36,000 kg gandum?

itu pun nak kena ajar... -_-'

yang ni alien buat...

Cuci Mata (part 2)

Noni
Location : Taman CUEPACS



Admirer
Location : Melaka


BTN Kundasang
Location : Kundasang, Sabah


Happy
Location : Jalan Daing Tawi, Telok Mas



Holiday
Location : Ecopark, Bukit Merah Laketown Resort, Perak


Chill
From left : Safwan, Me, Alif, Shafie, Asyraf
Location : Leisure Farm, Gelang Patah


Choy~
From Left : Safwan, Chapopole, Sofiya, Yat, Ira, Me
Location : Pangkor Island, Perak


Back from left : Razak, Hanafi, Aizuddin, Aus, Sze Bee, Jill
Front from left : Karthiyani, Elangkoh, Azhim, Kah Wai, Me
Location : Osaka University


From Left : Razak, Hanafi, Sze Bee, Aizuddin, Elangkoh, Jill, Karthiyani, Azhim, Me, Kah Wai
Location : Osaka University


In the photo : Aus, Hanafi, Razak, Me, Sze Bee, Kah Wai, Aizuddin, Elangkoh
Location : Asakusa


to be continue... ^^

X JAPAN - Art Of Life

Tiada kata-kata yang dapat kuungkapkan apabila melihat sticker ini.

Macam-macam perasaan bercampur baur, menyirap pun ada.
Mungkin Amar nak kena pepah dengan aku. Sebelum aku jeling ko...(speechless) nasib baik ko dah bagi baki sticker tu kat aku hahahaha XD

Cadangnya, tak nak letak sticker dulu... tunggu la bila kereta dah agak lusuh, baru a letak sticker... see how first... tapi memang nak letak something kat belakang kereta. Tunggu...................... ^^

Good Boy... Good Tray... hahahaha XD

Situasi Dari Kisah Benar

Situasi Pertama :

A : Ada projek untuk kau.

B : Cool, projek apa tu?

A : Ala, projek biasa-biasa je, nak tolong orang kita. Projek RM100,000 beb.

B : Wow, banyak tu...

A : Ok, skang ni ko siapkan kertas kerja. Jangan risau, confirm ko mesti dapat punya. Once ko dah masuk projek ni, ko dah ada tapak kat tempat tu, nanti, macam-macam projek ko boleh dapat.

B : Ok, Thank you, thank you..

A : Bahagian aku 50%.

B : Kawan-kawan punya pasal, apa ada hal.. nanti ada apa-apa projek nanti, ko sub je kat aku. (Dengan harapan akan dijaga oleh A untuk mendapatkan lebih projek lagi pada masa akan datang)

A : Takde hal la..

Setelah projek mendapat kelulusan, belum pun sempat projek dimulakan..

A : Mana bahagian aku?

B : ??!!!.. (...Hotak kau...)

Adakah ini adalah salah satu bentuk RASUAH?!!

Makan suap (Gambar Hiasan)


Ramai yang dah kena, dan mereka sentiasa memerhati, jangan sampai aduan dibuat dan anda tertangkap.

p/s : penulis teringat salah-satu komen kenalan di Facebook "Berhati-hati dengan pegawai kerajaan perasuah".

Friday, October 29, 2010

Bijak Sifir Alif


Bina sifir dah jadi mudah,
kalau dulu kita kata susah,
ikut corak ikut irama,
bina sifir ada caranya.

Sifir dua hingga sembilan,
Kena rajin buat latihan,
Guru tanya kita tak segan,
Cara sopan kita tunjukkan.

Bijak Sifir Alif salah satu kaedah menguasai fakta asas matematik, telah dibangunkan setelah mendapat pandangan guru pakar matematik, ibu bapa serta beberapa siri bengkel yang telah diadakan sepanjang tahun 2007 - 2009. Modul bijak sifir telah diperbaiki sehinggalah terhasilnya satu teknik atau kaedah menguasai dan menghafal sifir yang kreatif dan berinovasi. Pendekatan NYANYIAN SIFIR telah memberi minat yang tinggi dikalangan murid-murid sekolah dan diharapkan ianya menjadi satu alternatif pembelajaran matematik dalam aktiviti ko-kurikulum.

Sempena musim cuti sekolah ini jangan lepaskan peluang untuk mengikuti Program Bijak Sifir Alif yang akan dijalankan.

Daftar sekarang!!